Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πατέρας Χρόνος

Όλος ο κόσμος μια σκηνή.
Η γέννηση, ο  αγώνας  η ύπαρξη, η  αγάπη, η οικογενειακή ζωή, η  θρησκεία, η  ποίηση και ο  πόλεμος.

Η  εντυπωσιακή κρήνη του Χρόνου , είναι ένα θαυμάσιο γλυπτό από τον Lorado Taft , μήκους  38,66 μ., που βρίσκεται  στο Ουάσιγκτον Παρκ στο Σικάγο του Ιλλινόις στις ΗΠΑ.
Είναι εμπνευσμένο από το ποίημα Henry Austin Dobson " Το Παράδοξο του Χρόνου", και με τους 100 αριθμούς του να περνούν μπροστά από τον Πατέρα Χρόνο.
 Το γλυπτό απεικονίζει  με μια κουκούλα  τον Πατέρα Χρόνο που κρατά  ένα δρεπάνι ,  και παρακολουθεί  μια παρέλαση 100 στοιχείων τοποθετημένα σε μια έλλειψη , με συνολική πυραμιδική γεωμετρία. Η αλληγορική πομπή απεικονίζει ολόκληρο το φάσμα της ανθρωπότητας σε διάφορα στάδια της ζωής.
Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το ποίημα "Paradox of Time" του Henry Austin Dobson :
 «Ο χρόνος περνά, λέτε αχ όχι, αλίμονο, ο χρόνος παραμένει,  εμείς  φεύγουμε».
 Το εντυπωσιακό γλυπτό   έχει σχέση με το Σαίξπηρ  " Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή"
  από τον μονόλογο  " Όπως σας αρέσει" .
Περιγράφει τις επτά ηλικίες του ανθρώπου: νήπιο, μαθητής, εραστής, στρατιώτης, τη δικαιοσύνη,  το γήρας και  την άνοια.
Τα στοιχεία του Taft αντιπροσωπεύουν τη γέννηση, τον αγώνα για ύπαρξη, την αγάπη, την οικογενειακή ζωή, την ειρήνη, την ποίηση και τον πόλεμο.
 Ο  "χρόνος"  προοριζόταν να συνοδεύεται από το συντριβάνι,  την κρήνη της Δημιουργίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Τα τελικά τμήματα πηγή της Δημιουργίας , που απεικονίζουν προσωπικότητες από το ελληνικό μύθο , δόθηκαν Πανεπιστήμιο του Illinois  και  το alma mater του .  Τα τέσσερα επιζώντα στοιχεία ονομάζονται συλλογικά οι γιοί και οι κόρες του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
 "Make no little plans; they have no magic to stir men's blood, and probably themselves will not be realized. Make big plans: aim high in hope and work ..." Daniel Burnham



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Οτιδήποτε σε αυτό το σύμπαν εξαρτάται από οτιδήποτε άλλο"