Σάββατο 18 Μαΐου 2019

12. Το κέντρο των αποφάσεων

Μην μπαίνεις στο ρινγκ αν δεν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις και τους δώδεκα γύρους.
Η απόφαση είναι το πιο δύσκολο πράγμα για ένα  άνθρωπο για τους εξής λόγους:
1. Διχογνωμία
Ο άνθρωπος βασανίζεται ταλαντεύεται από μια εσωτερική αντίφαση  και διαφωνεί τις περισσότερες φορές με τον εαυτό του. Για αυτό βλέπουμε την ασυνέπεια λόγων πράξεων και αποφάσεων του ιδίου ατόμου.
Κάθε Έλληνας που δεν παίρνει, ας είναι και μια φορά στη ζωή του, μια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του.
2. Ενέργεια
Η στάθμη της ενέργειας είναι πολύ χαμηλή, βρίσκεται συνήθως το πολύ μέχρι τα πόδια και γίνεται ακόμη χαμηλότερη λόγω της κατάχρησης της και της  ανοικονομίας
Ένας κανόνας για τον πολεμιστή  είναι να παίρνει κάθε απόφαση τόσο προσεχτικά που τίποτα απ’ ό,τι θα μπορούσε να συμβεί σαν αποτέλεσμά της να μην μπορεί να τον ξαφνιάσει και, πολύ περισσότερο, να εξαντλήσει τη δύναμή του.

3.Αδιέξοδο
 Τα προβλήματα μερικές φορές είναι τόσο μεγάλα και αδιέξοδα που μοιάζει σαν να μην υπάρχει  δυνατότητα επιλογής και αποφάσεων. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και στη μέση αναμμένα κάρβουνα

Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιον πιο ανόητο ή πιο επικίνδυνο τρόπο να παίρνονται αποφάσεις από το να αναθέσουμε αυτές τις αποφάσεις στα χέρια ανθρώπων που δεν πληρώνουν κανένα τίμημα όταν κάνουν λάθος.

Thomas Sowell
4. Οι μεγάλοι οργανισμοί
Επειδή ακριβώς είναι πολύ δύσκολη μια απόφαση έχει μετατεθεί το κέντρο και το βάρος της σε μεγάλους απρόσωπους οργανισμούς, πχ  ΚΡΑΤΟΣ, ΛΕΒΙΑΘΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΗΕ ΝΑΤΟ  ΟΥΝΕΣΚΟ ΔΝΤ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΊΑ  ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ κλπ
Ο άνθρωπος που του έχουν αρνηθεί το δικαίωμα να παίρνει σημαντικές αποφάσεις, αρχίζει να θεωρεί σημαντικές τις αποφάσεις που του επιτρέπεται να παίρνει.

Northcote Parkinson


Οι Λύσεις
1. Αντικατάσταση της διχογνωμίας με την αρμονία και ισορροπία. Αρμονία σκέψεων λόγων πράξεων αποφάσεων και ισορροπία των 4 στοιχείων.
2. Οικονομία. Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με την οικονομία ενέργειας που σημαίνει κάνουμε τα απαραίτητα και ουσιαστικά κάθε φορά. Η άνοδος της ενέργειας τουλάχιστον μέχρι τον λαιμό μας βοηθά στη λήψη σωστών αποφάσεων.
3. Στα μεγάλα αδιέξοδα μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε και να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας εσωτερικά. Αυτός θα μας πει τι να κάνουμε και  πως να το κάνουμε σωστά.
4. Δεν εμπιστευόμαστε αυτούς τους οργανισμούς, ούτε τους θεοποιούμε, ούτε τους ακολουθούμε πιστά. Μας κλέβουνε ενέργεια ληστρικά.

Το μόνο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θα κάνουμε με τον χρόνο που μας έχει δοθεί.

J.R.R. Tolkien


Πέντε βάτραχοι κάθονται σ’ ένα κούτσουρο. Οι τέσσερις αποφασίζουν να πηδήξουν στο νερό. Πόσοι έμειναν;
Είναι ακόμα πέντε —επειδή υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να το αποφασίσεις και να το κάνεις.
– από το βιβλίο “Πέντε βάτραχοι σ’ ένα κούτσουρο”

Mark L Feldman & Michael F Sprat
t





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Οτιδήποτε σε αυτό το σύμπαν εξαρτάται από οτιδήποτε άλλο"